Filmvertoning: In het spoor van Robert Van Gullik

Datum/Tijd
11 januari 2018
18:30 - 20:30

Locatie
Nederlandse Ambassade

亮马河南路4号


Op 11 januari openen we 2018 met een filmvertoning, de documentaire ‘In het spoort van Robert van Gulik’.  De activiteit begint om 18:30 op de Nederlandse Ambassade. Uiteraard zorgt de NVP voor een hapje en een drankje!

Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de deur:

Leden NVP: 25

Niet-Leden NVP: 50

In het spoor van Robert van Gulik

In het spoor van Robert van Gulik is een documentaire-zoektocht naar één van de, wereldwijd, meest gelezen Nederlandse schrijvers, Robert van Gulik (1910-1967). Deze Nederlandse diplomaat, schrijver en geleerde was een uitermate veelzijdig man en een kenner van de Japanse en Chinese taal en cultuur. Zijn bekendheid ontleent hij aan zijn detectiveromans rond de figuur van Rechter Tie.

In het spoor van de schrijver gaat de filmmaker Rob Rombout op zoek naar wat overblijft van een schrijver in dagboeken, inspiraties en getuigenissen. Zijn jarenlange zoektocht door Nederland, Indonesië, Japan, de VS en China leidt hem naar getuigen en adepten van zowel Rechter Tie als van van Gulik, mensen wier leven een wending nam na de kennismaking met zijn universum. Hedendaagse, eigenzinnige personen, die zich spiegelen aan de schrijver, de wetenschapper of de diplomaat Van Gulik. Het leven van Robert van Gulik leest als een roman. Zijn romans zijn in vele opzichten projecties van zijn eigen leven.

Het is geen biografische film of een reconstructie, maar meer een zoektocht van wat overblijft. De film geeft een vrije interpretatie aan het leven van de schrijver en biedt bij momenten een pretext om andere thema’s te verkennen. Een deur opent een andere. Via het portret van Robert van Gulik worden thema’s als aangesneden zoals de relatie tussen fictie en realiteit, tussen het oosten en het westen, tussen diplomatie en schrijverschap, tussen romantiek en erotiek. (www.filmhuisdenhaag.nl)