Reisadvies China

 

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Peking, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

 

De laatste ontwikkelingen

In de provincie Xinjiang zijn in 2014 diverse aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn gevallen. Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen van de Chinese overheid in die provincie nu strenger. Wees extra alert in deze provincie. (zie verder de rubriek ‘Onveilige gebieden’)

Blijf op de hoogte

Download de 24/BZ Reis ap in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

 

Algemeen

Registreer u bij de politie na aankomst

Als u in China bent aangekomen, dan moet u zich binnen 24 uur registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u.

Naar Tibet? Vraag een vergunning aan

Wilt u naar Tibet (Autonome Regio) reizen? Dat kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Zo’n permit kunt u voor uw reis aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dat leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.

Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit

China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u als een Chinees burger. Dat kan problemen opleveren als u hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan weigeren toestemming te geven om u te helpen. Ook als u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit en met een Nederlands paspoort naar China reist kan dit voorkomen. Reist u naar China, neem dan de papieren mee waarop staat dat u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 120 (ambulance), 119 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Peking

Raadpleeg voor meer informatie over de de Nederlandse ambassade in Peking de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

 

Onveilige gebieden

Let op veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de provincie Xinjiang. In 2014 zijn er zijn diverse aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn gevallen. Vooral op vliegvelden, busstations en treinstations. Houd er rekening mee dat uw identiteitsbewijs en bagage strenger kunnen worden gecontroleerd. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen.

 

Criminaliteit

Zware agressie of zware criminaliteit tegen buitenlanders zijn vrij zeldzaam. Ze komen soms voor.

Let op dieven en zakkenrollers

Let op dieven en zakkenrollers, zeker op plekken waar veel toeristen komen. Vooral paspoorten, laptops en mobiele telefoons zijn in trek.

Neem officiële taxi’s

Neem een officiële taxi. Vooral als u alleen bent en ’s nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke ruzie over de prijs van de rit. Soms eindigt dat met agressie of geweld. De officiële taxi’s hebben een taxibordje en meter. Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer. Dit bewijs heeft u nodig bij een klacht. Die kunt u indienen bij het politiebureau.

Pas op voor onofficiële gidsen en met voorstellen van mensen die u niet kent

Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld een thee-ceremonie of een museum. Ook komt het voor dat mensen die u per toeval ontmoet u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dergelijke uitstapjes eindigen soms met een hoge rekening, die u contant, via uw bankkaart of met uw creditcard moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt gedreigd met geweld. Overkomt u dat, doe dan altijd aangifte bij de politie.

 

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Draag altijd uw paspoort bij u

In China controleren de autoriteiten vaker de identiteit van personen dan de Nederlandse autoriteiten. In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen legitimeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.

Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.

Drugsgebruik en drugshandel worden zwaar bestraft, zelfs met de doodstraf. Het bezoeken van prostituees is strafbaar. De straf kan 15 dagen opsluiting en een geldboete zijn.

Maak geen foto’s van demonstraties, politie en leger

Maak geen foto’s van een demonstratie of opstootje. Maak ook geen foto’s van de politie en het leger.

 

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Gezondheid

In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed. Medische behandelingen moeten meestal contant betaald worden. De rekeningen kunnen hoog zijn. Houd hier rekening mee als u een verzekering afsluit.

Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen. De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. En ze zijn niet van dezelfde kwaliteit als in Europa.

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op:

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

 

Natuurgeweld

In China kunnen van mei tot en met november tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

 

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor bepaalde landen heeft u een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

72-uursvisum als u binnen 3 dagen doorreist

Nederlanders hoeven geen visum aan te vragen als ze binnen 3 dagen doorreizen via de vliegvelden van Peking, Shanghai, Guangzhou, Chengdu Chongqing, Dalian en Shenyang. Er wordt dan een 72-uurs visum verstrekt (transit visum). U kunt daarmee verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong SAR, Taiwan of Macau SAR. U krijgt dit transit visum als u:

  • U een vliegticket heeft waaruit blijkt dat u binnen 72 uur doorreist naar een derde land. U kunt dus niet terugkeren naar het land waar u vandaan kwam;
  • U zich binnen 24 uur registreert of laat registreren bij een Public Security Bureau;
  • U tijdens de 72 uur de stad waar u bent aangekomen niet verlaat.

Voor de Yangtze Delta regio (waaronder Shanghai, Hangzhou en Nanjing) is de regeling uitgebreid naar 144 uur. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade van China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag .

 

Tips van de ambassade

In China worden buitenlandse en internationale rijbewijzen niet erkend. Alleen personen met een Chinees rijbewijs kunnen in China een auto huren.

Verkeersveiligheid

In China is het aantal auto’s sterk gegroeid. Chauffeurs zijn vaak onervaren. Dat zorgt voor een groot aantal verkeersongevallen. Let op in het verkeer en op straat.

Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms

China controleert het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn soms geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken onder een VPN verbinding, andere websites weer niet. China controleert ook dit.

Niet alle pinpassen werken overal

U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En zo mogelijk verschillende creditcards.

Hou kaartje op zak met Chinees- en Engelstalige contactgegevens

De Chinese taal is vaak een obstakel. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd een visitekaartje op zak heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. U kunt altijd teruggaan naar uw verblijfadres.

Verlies paspoort

Bent u uw paspoort verloren? Doe dan direct aangifte bij het Public Security Bureau. Neem direct contact op met de ambassade voor een vervangend nooddocument.

 

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.